Syczek Otus scops jest najrzadszym gatunkiem sowy stwierdzanym w Polsce. Do końca 2017 roku zanotowano jedynie około 20 obserwacji tego gatunku. W 2013 roku udokumentowano nawet parę ptaków, które wykazywały zachowania lęgowe, o czym można przeczytać w notatce w Ornis Polonica:

Maj i czerwiec to najlepszy okres, aby spróbować wykryć ten gatunek w Polsce. Tym bardziej, że w chłodnej Finlandii stwierdzono w tym roku już 3 osobniki! Czytaj tutaj.

Są to niezwykłe obserwacje. Tym bardziej, że sowa ta preferuje zdecydowanie cieplejsze klimaty. W jakim siedlisku szukać, w jakim okresie, jak odzywa się samiec, na te wszystkie pytania odpowiedzi znajdziecie w naszym Atlasie Rozpoznawania Sów. O syczku przeczytasz tutaj.

Wszelkie stwierdzenia prosimy zgłaszać do nas telefonicznie. 🙂 A potem wpisać ja do bazy – Atlasu Sów Polski.

Powodzenia!

 

Podziel się! Share!Share on Facebook83Share on Google+0Tweet about this on Twitter

Dołącz do nas już teraz

Twoje członkostwo i aktywność w Stowarzyszeniu pomoże zachować przyrodę, chronić populacje sów i szerzyć wiedzę o tych wspaniałych ptakach. Przyłącz się do nas.

Zostań członkiem SOS »

Atlas Sów Polski

atlas.sowy.sos.pl

Największa baza gromadząca obserwacje żywych i martwych sów oraz śladów ich obecności w Polsce. Zgłoś swoje obserwacje!

» Przejdź do: atlas.sowy.sos.pl

Partner BizneSowy

Zapoznaj się z regulaminem naszego programu partnerskiego.

» Przejdź do strony Programu

© 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone. Wykonane przez Tru studio